Победителите споделят – д-р Любомир Богомилов

Какво сподели д-р Любомир Богомилов – победител в категория „Единични възстановявания“ на Имплантологичния конкурс Нови Хоризонти 2020

1. Как научихте за конкурса „Нови хоризонти“?

Мисля, че първият път, когато научих за конкурса беше от изпратен имейл от BH по повод турнето на Титаните, може би около преди 2 години.

2. Защо решихте да участвате?

Защото исках да потвърдя мнението ми, че аз и екипът ни работим на високо ниво. Радвам се, че и журито го потвърди. Моментът, в който окончателно реших да участвам в конкурса беше след като разгледах снимките и крайният резултат на моя случай. Казах си, че мога да спечеля  и започнах да подготвям презентацията.

3. С какво ще запомните участието си?

Ще запомня участието с положителните емоции и контактът с колегите. Освен това няма да скрия и притеснението, което предизвика в мен, защото ме накара да излезна от зоната ми на комфорт.

4. Бихте ли се включили в следващо издание на конкурса?

Със сигурност ще участвам отново. В момента в развитие са няколко нови случая и мисля, че в бъдеще ще могат да се презентират в конкурса.

5. С какво смятате, че спечелихте доверието на журито и публиката?

Освен с добрата презентация предполагам, че по време на дискусията и разговорите между нас на журито са допаднали отговорите, които дадох. Всички финалисти бяхме добре подготвени ,но и доста притеснени и благодаря на журито, че влезе в нашето положение.

6. Как бихте описали вашия случай-победител на колега, който не го е виждал?

Тъй като пациентът пътуваше за лечението от чужбина, цялата работа се свърши само в 4-5 кратки посещения. Не препоръчвам този тип на работа на никой. Затова бих описал случаят като труден, с голям риск за провал, но в крайна сметка с отличен краен резултат.

7. Какво мислите за формата на конкурса, прякото състезание пред журито, изслушванията, гласуването от публиката?

Мисля че прякото състезание и изслушванията пред журито бяха най-полезната част за всички – участници, жури и организатори. Научихме толкова много в рамките на няколко часа, благодарение на дискусията, която се проведе. Конктактът с всички специалисти от журито и участниците, и споделения опит от тях бяха безценни. Мисля, че това е най-важната причина за участие в такъв тип конкурси. Относно гласуването на публиката, мисля че в този формат на конкурса е по-добре да гласуват само дентални лекари и зъботехници.

8. Бихте ли насърчили ваши колеги да участват в следващите издания?

Разбира се, тук според мен важи олимпийският принцип. Важно е участието, защото в самата подготовка на случая може да научиш толкова много неща. След това в дискусията с такива опитни специалисти може „откраднеш“ много малки детайли за работата, за които иначе биха трябвали години. А ако спечелите конкурса това е едно прекрасно допълнение към цялостното изживяване.  Да не забравяме и материалната награда, която може да подпомогне развитието на практиката и добавената стойност, която наградата дава пред пациентите.

9. Бихте ли отправили някакви препоръки/предложения към организаторите?

Организацията беше на много високо ниво и бих ги насърчил да продължават в същия дух и занапред. Една препоръка към тях е на следващите победители, освен статуетката, да дадат и сертификат за участието им в конкурса.

10. Какво мислите за наградния фонд и беше ли ви той от полза в практиката?

Наградният фонд е страхотен и се надявам да го използвам успешно при новите ми случаи. Мисля, че за всеки млад колега такава награда ще е в голяма помощ за развитието на практиката.

Автор: Калина Влайкова

НОВИ ХОРИЗОНТИ VOL.4

Вижте още...

ДИГИТАЛНА БИБЛИОТЕКА