PTFE – Политетрафлуоретилена (PTFE), по-популярен с тривиалното си наименование – тефлон, е неабсорбируем материал с висока биосъвместимост, който в продължение на много години се използва за производство на съдови имплантати, сърдечни клапи и бариерни мембрани за водена костна регенерация. PTFE се използва също за производство на хирургически конци.

Свойства на нишката dPTFE

– Уникалната мекота и гладкост на конеца му позволява да премине през меките тъкани, като минимизира реакцията срещу микро-увреждането при шиене – това предотвратява бактериалната колонизация в по-дълбоките слоеве на раната.

– Нишката не запазва навитата си формата след разопаковане, което улеснява работата с конеца.

– Хирургичният възел, направен с PTFE конци, е издръжлив и не се разхлабва. Краищата на конеца не предизвикват дразнене на бузата, устните и езика, за разлика от материалите за зашиване изработени от други монофиламентни влакна, които допълнително могат да допринесат за образуването на вирални промени на лигавицата.

– За разлика от плетените конци, особено тези, направени от абсорбиращи материали, Coreflon не абсорбира кръв, слюнка, бактерии и хранителни остатъци. Това насърчава зарастването на рани per primam intencionem.

– Въпреки своето меко и деликатно естество, Coreflon поддържа здраво тъканите по време на целия процес на лечение, за разлика от резорбируемите конци, които поддържат тъканите само в ранните стадии на зарастване поради наличието на ензими в устата.

еPTFE срещу dPTFE – Хирургичните конци, направени от ePTFE (експандиран тефлон), се използват предимно при съдова и сърдечна хирургия. Меките тъкани и съдове врастват в порите на ePTFE нишките, така че конците са трайно инкорпорирани в тялото. Що се отнася до затварянето на рана в устната кухина, интегриране на конците не е необходимо – те се отстраняват 7-10 дни след операцията.

Coreflon е различен. Това е първият гладък хирургичен конец от dPTFE (плътен тефлон) без микропори, който много ефективно намалява адхезията на зъбната плака и натрупването на бактерии и хранителни остатъци. Лесно се отстранява поради по-ниската си капилярност.

Интелигентен конец? – Coreflon PTFE конецът е гъвкав и се адаптира към обема на тъканта, който се променя по време на лечебния процес.


Клиничен случай – Снимки на рана в устната кухина зашита с Coreflon веднага след операцията и 7 дни по-късно.

Черно и бяло – Иновативната комбинация от бял PTFE конец с черна игла осигурява отлична видимост в хирургичното поле. Черната игла е добре видима под меката тъкан. Благодарение на това решение можем точно да определим посоката на иглата, когато преминава през кожата или лигавицата. Това е особено важно при прецизната орална или пластична хирургия

Захващане на иглата – Начинът по който иглата захваща конеца – със съвършено гладък преход, допринася за свеждане до минимум травмата на съшитите тъкани.

Свойства на иглата – Най-високото качество е наш приоритет. Избирайки партньор за производство на игли, взехме предвид дългогодишния опит и мненията на известни хирурзи. Нашите хирургични игли са изработени от висококачествена стомана с уникален химичен състав. Твърдостта на стоманата намалява риска от механичното увреждане. Иглите запазват остра режещата си повърхност по време на шиене, което осигурява прецизност на операцията. Те не се изкривяват, дори когато се използват за шиене на деформирани тъкани, като например следоперативни белези.

Стандарт при минимално инвазивна хирургия – Горепосочените характеристики на хирургичните конци на Coreflon ги правят най-технологично усъвършенстваният материал за орална и пластична хирургия.

Независимо, че PTFE конците Coreflon имат уникални свойства, могат да се приложат стандартни техники за шиене. За максимална издръжливост на възлите, обаче се препоръчва техника на шиене с редуваща се последователност 3-2-2. Вижте как във видеата по-долу, а информация за размерите на иглите вижте тук

ДИГИТАЛНА БИБЛИОТЕКА